Acupunctuur

Klassieke acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en psychische klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Er wordt gedacht vanuit een holistische visie; lichaam en geest worden als een eenheid gezien.

Yin en Yang

In de Chinese opvatting bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Deze Qi bestaat uit twee tegengestelde krachten: yin en yang. Hoewel ze tegengesteld zijn, kunnen ze niet zonder elkaar, ze hebben elkaar nodig om te bestaan. Yin staat onder andere voor het vrouwelijke principe en yang staat onder andere voor het mannelijke principe. Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat yin en yang harmonieus met elkaar samenwerken. Immers bestaan ook wij mensen uit yin en yang energie. Onze emoties, onze gedachten en onze lichamelijke conditie zijn allemaal het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten. Het evenwicht tussen yin en yang kan verstoord worden door allerlei factoren, bijvoorbeeld door veranderingen in de omgeving of door grote emotionele druk. Ook het voedingspatroon en de levensstijl kunnen het evenwicht verstoren. Als yin en yang langdurig uit balans zijn, kan een ziekte ontstaan.

De behandeling

De behandeling zorgt ervoor dat de balans in de energiehuishouding weer hersteld wordt. Door het zetten van dunne naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten, die zich op de zogenaamde meridianen bevinden, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan en van het hele lichaam. De naaldjes blijven ongeveer 20 minuten zitten. De meeste mensen voelen zich na een acupunctuur behandeling lekker loom en moe. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft meer dan 50 aandoeningen die succesvol met acupunctuur kunnen worden behandeld. (zie klachten en aandoeningen)